Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud

Vier ernstige gevolgen van overgewicht…

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Afvallen ·
Tags: overgewichtafvallengezondheid
Als je overgewicht hebt heb je meer kans op gezondheidsproblemen dan met een gezond gewicht. Eigenlijk weet iedereen dat wel. Maar wat zijn dan precies de risico’s?

Naast psychische problemen kan een te hoog gewicht zorgen voor verschillende lichamelijke gezondheidsrisico’s zoals diabetes type 2, een verhoogde bloeddruk en hart- en vaatziekten. Maar ook galstenen, gewrichtsklachten, ademhalingsproblemen, menstruatiestoornissen en vruchtbaarheidsproblemen kunnen te maken hebben met overgewicht. Daarnaast heb je ook een verhoogd risico op het krijgen van verschillende vormen van kanker. Hoe groter het overgewicht, des te meer kans je hebt op deze aandoeningen.

1.   Diabetes
Bij diabetes type 2 zijn de lichaamscellen ongevoeliger worden voor insuline. Hierdoor nemen de cellen minder bloedsuikers (glucose) op waardoor je bloedsuikergehalte stijgt. De complicaties van te hoge bloedsuikers zijn o.a. hart- en vaatziekten, nierziekten en slechtziendheid.
Als je overgewicht hebt heb je een grotere kans om diabetes type 2 te krijgen. Vooral als het vet rond de buik zit.

2.   Hoge bloeddruk
Bij overgewicht heb je een groter risico op een hoge bloeddruk en daarmee meer kans op hart- en vaatziekten.  Als je bloeddruk verhoogt is staan je vaten continu onder een te hoge druk. Daardoor kan er schade ontstaan aan de vaatwanden. Ook moet je hart harder werken.

3.   Hart- en vaatziekten
Vaatvernauwing door afzettingen aan de vaatwand (atherosclerose) is vaak de oorzaak van hart- en vaatproblemen. Door vaatvernauwingen is de  bloeddoorstroming in de slagaders of bloedvaten verminderd. Hierdoor kan de zuurstofvoorziening van de organen en spieren onvoldoende worden.
Afwijkingen of beschadigingen aan de kransslagaders rond het hart kunnen o.a. een hartinfarct veroorzaken. In de hersenvaten heb je door deze beschadigingen meer kans op een TIA, herseninfarct of hersenbloeding.

4.   Kanker
Bij langdurig overgewicht heb je meer kans op verschillende vormen van kanker zoals borstkanker, dikke darmkanker, baarmoederkanker, nierkanker, slokdarmkanker, eierstokkanker, alvleesklierkanker, galblaaskanker en mogelijk ook op prostaatkanker.  
Kanker krijg je niet ineens, het is meestal een proces van jaren en is het gevolg van een combinatie van verschillende factoren zoals leefgewoonten, leefomstandigheden en (genetische) risicofactoren.

Overgewicht heeft dus grote gevolgen voor je gezondheid. Het goede nieuws is dat deze gezondheidsrisico’s al verminderen door 5 tot 15% van je gewicht te verliezen.

Wil jij ook graag deze gezondheidsrisico’s vermijden? Ik help je graag op weg. Neem vrijblijvend contact met mij op. Of kijk bij afvallen voor de mogelijkheden.

Bron: www.voedingscentrum.nl (2019)Geen commentaren

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud