Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud

Waarom eten volgens de Schijf van Vijf?

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Eten en drinken ·
Tags: SchijfvanVijfadviezenrichtlijnenvoeding
Een BGN-gewichtsconsulent werkt volgens de Richtlijnen goede voeding van de Gezondheidsraad. De richtlijnen zijn getoetst op de huidige stand van de wetenschap en worden voor de consument vertaald door het Voedingscentrum (www.voedingscentrum.nl), onder meer via de Richtlijnen Voedselkeuze (van de Gezondheidsraad). Waarom werk ik volgens deze adviezen?

Eigen ervaring
We hebben tegenwoordig allemaal wel een bepaalde ervaring en mening over eten. Op internet is op allerlei soorten websites erg veel informatie te vinden over persoonlijke ervaringen, meningen en (wetenschappelijke) onderzoeken over voeding. Daarnaast zijn er ook oneindig veel boeken te koop over (gezond) eten, diëten en afvallen. Vind je dat melk alleen voor kalfjes is of drink jij elke dag gewoon twee glazen melk, er is altijd wel een boek, website of (wetenschappelijk) onderzoek te vinden dat past bij jouw mening of idee.

Wetenschappelijk onderzoek
Het is voor consumenten lastig om te beoordelen of een onderzoek goed is uitgevoerd, en wat de waarde is van de uitkomsten. Een goed onderzoek moet namelijk aan bepaalde voorwaarden voldoen. En daarnaast is het moeilijk en soms zelf onmogelijk, om een direct verband tussen een voedingsmiddel en (on)gezondheid met zekerheid vast te stellen. Er zijn namelijk veel extra factoren die meespelen, zoals verschillen in aanleg, andere leefstijl, omgevingsfactoren en eetpatronen. Vaak is het praktisch onmogelijk, of zelfs  niet ethisch om een onderzoek zo uit te voeren dat je rekening kan houden met al deze factoren.

Voedingscentrum
Het Voedingscentrum geeft alleen adviezen op basis van goede onderzoeken. Zij werken samen met veel verschillende experts op het gebied van voeding en kijken of er een overeenstemming is tussen de verschillende onderzoeken van internationale gespecialiseerde wetenschappers, na uitgebreide analyses van de wetenschappelijke bevindingen op dat moment.

Richtlijnen
De Richtlijnen Goede Voeding van de Gezondheidsraad vormen de basis van de voorlichting van het Voedingscentrum. Hierbij wordt ook gekeken naar de relatie voeding en welvaartsziekten. Verder stelt de Gezondheidsraad normen op voor de hoeveelheid vitamines en mineralen die je binnen moet krijgen.
De Schijf van Vijf is de vertaling van deze normen naar de praktijk en is de basis voor een gezond eetpatroon. Als je eet volgens de Schijf van Vijf hoef je niet gelijk heel je eetpatroon om te gooien, je kunt grotendeels blijven eten zoals je nu gewend bent.
Soms worden bepaalde adviezen na verloop van tijd veranderd. Dat gebeurt pas als ze goed zijn onderzocht en duidelijk is wat ze precies voor de consument betekenen en algemeen aanvaard zijn. Het kan soms jaren duren voordat nieuwe ontdekkingen goed onderzocht zijn. Daarom volgt het Voedingscentrum niet altijd de laatste trends.

Eet je volgens de Schijf van Vijf dan eet je gezond en krijg je voldoende van alle voedingsstoffen binnen om lang(er) fit en gezond te blijven. Eet je daarnaast niet te veel buiten de Schijf van Vijf, dan blijf je beter op gewicht. Eten volgens de Schijf van Vijf kan je helpen om op een gezonde manier af te vallen en je streefgewicht vast te houden. Je hoeft hiervoor niet al je eetgewoonten om te gooien en allerlei producten en gerechten te eten die je niet kent.

Bron: www.voedingscentrum.nl (2019)

Vond je dit een interessant bericht? Deel 'm met anderen...Geen commentaren

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud