Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud

Meer groente eten, hoe doe je dat?

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Eten en drinken ·
Tags: groente
In mijn vorige blog ‘4 belangrijke redenen om meer groente te eten’ heb je kunnen lezen waarom groente elke dag op het menu hoort te staan. Het is gewoon gezond! De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om minimaal 250 gram groente per dag te eten, meer mag dus ook. Helaas halen de meeste Nederlanders dit advies bij lange na niet! En dat is jammer want groente eten is ook gewoon heel lekker en je kunt er eindeloos mee variëren. Hoe? Dat vertel ik je in de onderstaande tips.
 
1.    Zorg dat je altijd groente in huis hebt
Groente als prei, courgette, witlof, ui, tomaat, rodekool en paprika kun je best een poosje bewaren. Groente uit een pot of blik kan natuurlijk ook af en toe, maar let er op hier zit meestal zout en vaak ook suiker aan toegevoegd. En als je daarnaast zorgt dat je ook nog iets van groente in je diepvries hebt liggen dan heb je geen excuus meer, je kunt bij elke maaltijd groente eten.
 
2.    Eet bij elke lunch groente
Denk dan aan een salade, soep (wel met hele stukken groente), komkommer en tomaat op je boterham of gewoon wat groente zoals wortel, paprika en kerstomaten erbij.
 
3.    Eet als tussendoortje groente
Lekker zijn kerstomaten, plakjes komkommer, een stengel bleekselderij en worteltjes. Zorg dat je een bakje/schaaltje ergens duidelijk in beeld hebt staan.
 
4.    Eet bij de warme maaltijd rauwe en gekookte groente
Zorg dat je bij elke warme maaltijd groente eet; gekookt, gestoomd, geroerbakt enzovoort, én bak een extra ui, paprika of champignons voor bij het vlees. Eet als afsluiting van de maaltijd een gemengde rauwkostsalade.
 
O ja, in de pastasaus kun je natuurlijk ook gewoon (extra) groente verwerken en ook bij een frietmaaltijd kan een heerlijke salade gegeten worden.
 
5.    En ja, groente bij het ontbijt dat kan natuurlijk ook!
Denk dan aan een omelet met groente en op de boterham met kaas kan een plakje tomaat natuurlijk ’s morgens ook.
 
Nog een paar tips en wetenswaardigheden:
Verse groente bevat de meeste voedingsstoffen. Onder invloed van bepaalde processen gaat de voedingswaarde wel achteruit, vooral het gehalte vitamine C. Ingevroren groente bevatten ook veel voedingsstoffen. Groente uit blik of pot bevat iets minder vitamines en let op er zit meestal zout en soms ook suiker aan toegevoegd. Bij het schillen en snijden van groente gaat vitamine C verloren. Voorgesneden groente kan dus minder vitamine C bevatten.
 
  • Bij het koken van groente gaan vitamines verloren. Kook groente kort met weinig vocht.
  • Het lichaam verteert gekookte groente vaak beter waardoor het meer voedingsstoffen kan opnemen. Van gekookte groente kun je ook makkelijker meer eten.
  • Goed kauwen helpt om meer voedingsstoffen uit rauwe groente op te nemen.
  • Varieer met de bereidingswijze en eet zowel rauwkost als gekookte groente.
  • Vervang je dagelijkse portie groente (minimaal 250 gram) niet (te vaak) voor groentesap. Aan groentesap uit de supermarkt is vaak suiker en/of zout toegevoegd. Verder bevat groentesap o.a. meestal ook minder vezels en vitamine C.

Ik ben benieuwd hoe zorg jij dat je voldoende groente eet? Vertel het in een reactie hieronder.



Geen commentaren

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud