Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud

Liever boter of margarine?

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Eten en drinken ·
Tags: botermargarinehalvarineafvallen

Kies je voor roomboter of maragrine/ halvarine? Om een goede keus te maken is het goed om de verschillen te weten. Hieronder de feiten op een rij...

Boter is altijd gemaakt van melk. Halvarine en margarine niet, deze zijn vooral gemaakt van plantaardige vetten en oliën, verder bevatten deze producten ook andere toevoegingen zoals kleur- en smaakstoffen.

Vetgehalte
Boter (roomboter), heeft een vetgehalte van ongeveer 80%. Margarine bevat dat ook. Halvarine heeft een vetgehalte van 40%. Er is ook halfvolle boter (40% vet); een deel van het vet is hier vervangen door water en toevoegingen om het langer houdbaar te maken. Boter bevat van nature vitamine A en D, aan margarine en halvarine is A en D toegevoegd.

Verzadigd vet
Boter bevat veel verzadigd vet (harde margarine ook), zachte margarine (kuipje) en halvarine veel minder. Verzadigd vet heeft een ongunstig effect op het cholesterolgehalte in het bloed en wordt daarom meestal ontraden. Zachte margarine en halvarine bevatten meer onverzadigde vetten die gunstig zijn voor hart en bloedvaten.

Transvet
Bij het maken van margarine en halvarine worden de plantaardige vloeibare vetten omgezet in een vastere vorm, hierbij ontstaat transvet. Transvet is een onverzadigd vet dat nog slechter is voor de gezondheid dan verzadigd vet.

Door aanpassingen van de techniek en gebruik van andere grondstoffen is dit tegenwoordig in margarine en halvarine wel beperkt tot minder dan 1%. In roomboter komt van nature transvet voor.

Boter en margarine bevatten beide veel calorieën, per 5 gram 35 kcal. Halvarine gemiddeld 15 kcal.

Samengevat zou je kunnen zeggen dat roomboter een eenvoudig natuurlijk product is, margarine en halvarine zijn de meer industrieel bewerkte varianten. (Vergelijk de etiketten maar eens op de inhoud.)

De keus is dus aan jou
Indien met mate gebruikt kunnen zowel boter maar ook margarine/ halvarine deel uitmaken van een gezond eetpatroon. Roomboter wordt vaak lekkerder gevonden dan margarine of halvarine maar wil je graag afvallen of heb je een minder gezond eetpatroon dan is wellicht (vaker) halvarine gebruiken een betere keus.

Waar kies jij voor? Roomboter of halvarine?
Vertel het in een reactie hieronder. Ik hoor het graag!
Geen commentaren

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud