Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud

Fruit eten is gezond, maar waarom eigenlijk?

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Eten en drinken ·
Tags: fruitgezondtussendoortje
Mensen die veel fruit (zo'n 200-300 gram per dag) eten hebben een lager risico op hart- en vaatziekten, type 2 diabetes en bepaalde vormen van kanker. Waarom fruit de kans op deze ziekten verkleint is nog niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk gaat het om een combinatie van stoffen. (Bron: Voedingscentrum) Of misschien is het daarnaast ook wel zo dat mensen die veel fruit (> 200 gram per dag) eten ook gezonder leven (veel bewegen, niet roken, minder overgewicht hebben)?

Oké, het eten van voldoende fruit kan zorgen voor een lager risico op bepaalde ziekten en is dus gezond. Maakt het dan nog uit welke soort fruit je eet? Nee, eigenlijk niet, daarover is nog te weinig bekend. Variatie is daarom belangrijk, op die manier krijg je gemakkelijker alle belangrijke voedingsstoffen binnen.

Welke voedingsstoffen zitten er eigenlijk in fruit?
Fruit is een bron van koolhydraten en bevat verschillende vitamines, mineralen. Daarnaast bevat fruit bioactieve stoffen en ook zuren. Verder levert fruit weinig calorieën, behalve de avocado (is een vrucht) die bevat relatief veel vet (onverzadigd) en dus ook veel calorieën.

Elke fruitsoort bevat een andere hoeveelheid van bepaalde voedingsstoffen. Vitamine C zit bijvoorbeeld vooral in zwarte bessen, papaja, kiwi, citrusfruit en aardbeien. Appels (een van de meest gegeten fruitsoort in Nederland) bevatten juist weinig vitamine C. Aardbeien en sinaasappels bevatten veel foliumzuur en kalium (belangrijk voor de bloeddruk) zit vooral in banaan, krenten en rozijnen.

In fruit zitten koolhydraten, koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam, de hersenen kunnen bijvoorbeeld niet zonder glucose (een soort koolhydraat).
De koolhydraten in fruit bestaan vooral uit suiker (glucose en fructose). Bananen bevatten ook wat zetmeel. Ongeveer 10 tot 15% van het gewicht van fruit bestaat uit suiker.
Daarnaast bevat fruit ook koolhydraten in de vorm van voedingsvezels, die zijn belangrijk voor een goede darmwerking, zorgen voor een vol gevoel en leveren weinig calorieën. Ideaal als je wilt afvallen...

Verder bevat fruit ook een groot aantal bioactieve stoffen zoals carotenoïden, lycopenen en flavonoïden. Deze stoffen hebben mogelijk een rol bij de positieve gezondheidseffecten van fruit.

Hoeveel fruit kun je het beste eten?
De meeste Nederlanders eten minder dan de aanbevolen hoeveelheid van 200 gram fruit per dag (200 gram fruit is bijvoorbeeld 1 appel en 2 mandarijnen). Dat is jammer want fruit is naast dat het gezond is natuurlijk ook gewoon lekker en een ideaal tussendoortje voor als je op je gewicht wil letten en/of wil afvallen.
Fruit bevat veel water en levert in verhouding tot het gewicht maar weinig calorieën. Probeer je dan ook aan de hoeveelheid van minimaal 200 gram (2-3 stuks) per dag of iets meer te houden.

Je kunt fruit trouwens beter eten dan drinken. Fruit eten verzadigt beter, bevat minder calorieën en meer vezels. Voor een glas versgeperst sinaasappelsap heb je bijvoorbeeld al gauw 3 of 4 grote sinaasappels nodig! Die éét je echt niet allemaal achter elkaar op...

Fruit in de Schijf van Vijf
Niet al het fruit is overigens een gezonde keus. De Schijf van Vijf helpt je om een gezonde keus te maken. In de Schijf van Vijf staan alleen voedingsmiddelen die volgens de laatste wetenschappelijke inzichten gezond zijn om te eten. Voor fruit zijn dat:
 • Vers fruit
 • Voorgesneden fruit
 • Diepvriesfruit zonder toegevoegd suiker (lees het etiket!)
 • Gedroogd fruit zonder toegevoegd suiker (maximaal een handje per dag)  Vervang gedroogd fruit niet voor vers fruit, er zit geen vitamine C meer in door het drogen. En gedroogd fruit bevat bijna 5 keer zo veel calorieën als vers fruit!
 • Fruit in blik op sap (beperkt) Let op, lees het etiket, fruit in blik bevat vaak siroop!

Wat kun je beter niet (te vaak) kiezen?
 • Fruit in blik op siroop
 • Vruchtensap
 • Gedroogd fruit met toegevoegd suiker
 • Appelmoes, compote en fruitmoes
Aan dit fruit is (meestal) extra suiker toegevoegd. Let op, vruchtendrank is niet hetzelfde als vruchtensap. Vruchtendrank bevat naast vruchtensap, water en toegevoegd suiker. Deze telt niet mee voor de fruitconsumptie.

Wil je meer fruit gaan eten?
 • Eet fruit op je boterham. Denk aan plakjes appel, banaan en aardbeien.
 • Doe stukjes fruit door de yoghurt of kwark, eventueel met een eetlepel muesli.
 • Eet fruit gewoon los tussendoor.
 • Maak een fruitsalade voor bij het ontbijt, de lunch of na de avondmaaltijd.
 • Voeg fruit toe aan de warme maaltijd, zoals appel bij de rodekool, ananas op de zelfgemaakte pizza of mango door de rijst.
 • Eet een paar gedroogde dadels of vijgen als snack, doe wat rozijnen door de muesli of havermoutpap, voeg een stukjes gedroogde abrikoos toe aan de curry. Neem er niet te veel van, gedroogd fruit bevat veel suiker.
 • Denk ook aan fruit in gebak zoals rozijnen, dadels, pruimen, bessen, appels en banaan.


Vond je dit een interessant bericht? Deel 'm met anderen!Geen commentaren

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud