Slim & gezond afvallen
Ga naar de inhoud

5 tips om een weekmenu te maken

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gedrag ·
Tags: weekmenu
In mijn vorige blog heb je kunnen lezen dat een weekmenu maken veel voordelen heeft. Maar hoe maak je een lekker, gezond en gevarieerd weekmenu? Hieronder geef ik je een aantal tips:

1. Kijk in je agenda
Kijk eerst in je agenda wat er op de planning staat voor de komende week. Wat zijn je drukke dagen en op welke dagen ben je bijvoorbeeld laat thuis? Wat is je sportdag en op welke dag(en) heb je juist wat meer tijd. Wie eet er op welke dag mee? Enzovoort… Kies op basis daarvan voor een snel en gemakkelijk gerecht of voor een uitgebreidere maaltijd of ovenschotel.

2. Maak een vaste indeling
Je weet nu wat je wanneer nodig hebt. Nu kan je daar recepten bij gaan zoeken. Hiervoor is het handig om globaal een vaste indeling aan te houden. Dat zorgt voor variatie, geeft je wat meer houvast en zoekt makkelijker op soort recepten.
Eet bijvoorbeeld elke week een rijstgerecht, een pasta of pizza (zelfgemaakt), een dag vegetarisch, een aardappelen-groenten-vlees-/ visgerecht, een broodmaaltijd met soep, een dag met restjes.

3. Check je koel- en voorraadkast
Kijk daarna wat je nog in de koelkast, vriezer en voorraadkast hebt staan. Check ook even de houdbaarheidsdatum van de producten die je nog op voorraad hebt. Is de houdbaarheidsdatum bijna verlopen? Ga dan op zoek naar gerechten waar je deze producten in kan verwerken. Je voorkomt hiermee onnodige verspilling en dat is beter voor je portemonnee.

4. Bewaar lekkere recepten
Heb je eenmaal een aantal lekkere recepten gevonden en uitgeprobeerd bewaar ze dan in een map of schrift. Probeer bijvoorbeeld elke week of maand een nieuw recept uit op de dagen dat je wat meer de tijd hebt. Je verzameling recepten wordt zo langzamerhand steeds groter en het wordt steeds makkelijker om een gezond weekmenu samen te stellen.

5. Plan ook ontbijt, lunch en tussendoortjes
Denk bij je planning niet alleen aan het avondeten. Ook je ontbijt en lunch kun je prima van te voren plannen. Kies bijvoorbeeld elke week 2 of 3 verschillende soorten ontbijt voor de nodige variatie. En doe hetzelfde voor de lunch. Daarnaast is het handig om gezonde tussendoortjes in huis te hebben (denk aan fruit, snackgroente, yoghurt/ kwark, ongezouten noten e.d.) zodat je niet zo snel in de verleiding komt om ongezond te gaan snacken.

Hoe maak jij jou weekmenu? Laat het weten in een reactie hieronder.Geen commentaren

© 2018 Vivolé

Terug naar de inhoud