Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Hoe maak je doelen die motiveren?

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gedrag ·
Tags: inzichtmotivatiedoelenleefstijlgezondlevenEen gezonde leefstijl, afvallen, aankomen of op gewicht blijven; allemaal verschillende doelen die je kunt nastreven. Het stellen van een doel en de intensiteit waarmee dit wordt nagestreefd heeft invloed op je motivatie. Het doel moet wel haalbaar en uitdagend zijn.

Een doel dat meerdere behoeftes vervult motiveert beter
Om jezelf te motiveren is het nodig om te weten wat je belangrijk vindt. Ook is het van belang om doelen zo te kiezen dat ze meerdere wensen vervullen. Zo zal iemand meer gemotiveerd zijn om af te vallen wanneer het doel niet alleen gewicht verliezen is, maar ook bijvoorbeeld een betere conditie krijgen of verbetering van de gezondheid.

Heb vertrouwen
Het is belangrijk dat je vertrouwen hebt in het bereiken van je doel. Je vergroot de kans van slagen door een goed plan te maken en je daaraan te houden.

Wat verhoogt je motivatie?
Het bereiken van een doel. Als je een doel haalt, dan gebeurt er iets met je zelfvertrouwen. Je krijgt positieve bevestiging. Het werken aan een doel. Wanneer het doel goed gekozen is, ben je tijdens het werken aan het doel ook gemotiveerd.

Stel realistische doelen
Het is goed om duidelijke en concrete doelen te stellen. Zorg er voor dat de gestelde doelen realistisch en dus haalbaar zijn.

Maak je doel postief
Een goede doelstelling is concreet meetbaar, haalbaar, realistisch, maar ook positief geformuleerd, begrijpelijk, relevant en een uitdaging.

Als een doel niet reëel is, is er geen hoop.
Als het geen uitdaging vormt dan is er geen motivatie.

Meestal krijgen we datgene waarop we ons richten. Als we bang zijn voor mislukking, zijn we gericht op mislukken en krijgen we dat ook.Daarom is het belangrijk om een doel positief te richten.

Maak een plan
Wanneer je gestructureerd aan de slag gaat, is de kans veel groter dat je succes behaalt.

Schrijf je motivatie op in een schriftje, lees deze regelmatig door. Kies 2 of 3 doelen waar je mee aan de slag gaat. Kies niet méér doelen en maak de doelen niet te groot. Beter kleine doelen die je haalt, dan grote die alleen maar frustraties opleveren omdat het niet lukt.


Maak een lijstje met de voordelen
Maak een lijst met alle voordelen die het behalen van je doel opleveren. Kijk vooruit. Wat zal er voor jou veranderen als je je doel bereikt hebt? Wat zal er beter zijn, mentaal, fysiek, in de activiteiten die je doet? Hoe zie je jezelf dan?

Lees de voordelen regelmatig. Denk er verder over na en vul het eventueel aan. Het lijstje zal je helpen om je motivatie te versterken en positief te denken.


Hulp nodig? Ik help je graag verder.
Wil je meer informatie neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Wat is jouw doel? Vertel het in een reactie hieronder.
Wil je 10 minuten gelukkig zijn...

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gedrag ·
Tags: inzichtgeluketenWil je tien minuten gelukkig zijn,
eet een stuk chocolade.

Wil je een uur gelukkig zijn,
kijk naar een mooie film.

Wil je een dag gelukkig zijn,
ga shoppen.

Wil je een week gelukkig zijn,
ga op reis.

Wil je een maand gelukkig zijn,
hm....?

Wil je je hele leven gelukkig zijn,
breng zachte aandacht in je houding.

Bron: David Dewulf

Vond je dit een leuk bericht? Deel 'm met anderen!
Vicieuze cirkel

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gedrag ·
Tags: inzichtafvallenAls ik blijf kijken
Zoals ik altijd heb gekeken
Blijf ik denken
Zoals ik altijd dacht

Als ik blijf denken
Zoals ik altijd heb gedacht
Blijf ik geloven
Wat ik altijd heb geloofd

Als ik blijf geloven
Wat ik altijd heb geloofd
Blijf ik doen
Zoals ik altijd heb gedaan

Als ik blijf doen
Zoals ik altijd heb gedaan
Blijft mij overkomen
Wat mij altijd overkomt

Maar als ik nu mijn ogen sluit
En voel mijn ware zelf van binnen
Dan kom ik deze cirkel uit
En kan ik steeds opnieuw beginnen

Bron: onbekend

Kom je er niet alleen uit? Ik help je graag verder.
Neem vrijblijvend contact met mij op.
Lief dagboek...

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gedrag ·
Tags: dagboekinzichtHet opschrijven van gedachten en gevoelens is goed voor je. Het heeft een positief effect op de psychische. Ook het auto-immuunsysteem blijkt erdoor te worden versterkt.  

Uit onderzoeken blijkt dat die positieve effecten vooral te maken hebben met emoties van je afschrijven en via het schrijven over jezelf nadenken en leren.


De voordelen op een rijtje:

Als je schrijft hoef je even nergens anders aan te denken dan aan de zinnen die in je opkomen. Schrijven werkt ontspannend.

• Als je veel nadenkt kan schrijven een vorm van therapie zijn. Als je je gedachten op papier zet, raakt je hoofd leeg. En dat geeft ruimte. Je schrijft je gedachten en gevoelens letterlijk van je af.

• Een dagboek kun je zien als je beste vriend(in) om je gevoelens, gedachten en ervaringen mee te delen. Een dagboek is altijd binnen handbereik, ook als anderen even geen tijd voor je hebben.

• Een dagboek werkt als een spiegel. Door jezelf regelmatig een spiegel voor te houden, ontstaan nieuwe inzichten en kun je jezelf beter leren kennen.

• Schrijven kan zelfs heilzamer werken dan erover te praten.

• Je kunt een dagboek op verschillende manieren gebruiken; je kunt opschrijven hoe je dag verlopen is. Maar je kunt ook schrijven over de toekomst. Wat zijn je dromen? Welke doelen wil je nog bereiken?


Schrijf tip 1, omschrijf een fantastische dag
Hoe ziet een dag eruit in jouw ideale leven? Stel dat al je dromen zijn uitgekomen? Hoe word je wakker, hoe voel je je, wat doe je en met wie? Schrijf over je vrienden, je werk, je financiën, je relatie en alle andere aspecten van je leven.

Er zijn geen regels
Voor het bijhouden van een dagboek zijn geen regels. Je mag over alles schrijven, overal, wanneer jou het uitkomt.

Schrijven over gevoelens
Het is aan te raden om ook te schrijven over gevoelens. Schrijf alles op wat je dwars zit. Het is ook belangrijk om over positieve emoties te schrijven.
Schrijf bijvoorbeeld op waar je dankbaar voor bent, wat goed is gegaan of waar je blij van wordt.

Vind je het lastig en onwennig om iets positiefs op te schrijven, begin dan met het schrijven van één positieve gebeurtenis per dag. Je zult merken dat er al snel meer gaan volgen!


Schrijftip 2, maak een motivatielijst
Schrijf iedere avond voordat je gaat slapen op wat je die dag hebt bereikt. Dat hoeft echt niet iets groots te zijn, mag natuurlijk wel. De was opgehangen, de kamer gestoft, de tuin geharkt, presentatie gegeven, enzovoort.

Maak een lange lijst die je elke dag aanvult. Door regelmatig je lijst te bekijken geef je jezelf een flinke dosis zelfvertrouwen. Je laat jezelf zien dat je dingen voor elkaar krijgt. En hoe langer de lijst wordt, des te leuker het wordt om er dagelijks iets nieuws aan toe te voegen!

Gewoon beginnen

• Wacht niet op zin of inspiratie. Dat leidt tot uitstel en maakt het beginnen moeilijker.
• Plan een korte tijd in, bijvoorbeeld een kwartier.
• Begin met een kop en eindig met een staart zoals in een brief of verhaal.
• Schrijf met regelmaat, bijvoorbeeld 3 of 4 keer per week.
• Kies een onderwerp en begin direct met schrijven.
• Schrijf zo snel mogelijk en blijf schrijven tot de schrijftijd ‘op’ is.
• Corrigeer niet gelijk want daardoor ga je te veel nadenken.


Heb je iets gehad aan deze tip? Deel 'm op social media.
Waarom een eetdagboek bijhouden?

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gedrag ·
Tags: eetdagboekinzichtEen eet- en beweegdagboek bijhouden is een belangrijk hulpmiddel om inzicht te krijgen in jouw eet- en beweeggewoonten.

Bewustwording
Uit onderzoek blijkt dat mensen die langdurig een dagboek bijhouden meer afvallen. Het dagelijks bijhouden van een eetdagboek zorgt voor een grotere bewustwording van je eetgewoonten en voedselinname. Je wordt je bewust van de reden (excuus) waarom je op een bepaald moment meer at dan de bedoeling was. Ook zal je jouw moeilijke situaties beter gaan herkennen.

Deze grotere bewustwording kan ervoor zorgen dat je je eetgedrag aanpast en gezonder gaat eten.

Bijhouden van een eetdagboek
In een eetdagboek noteer je hoe laat je eet, wat je eet, waar je eet, eventueel met wie je eet, waarom je eet en de gevoelens die je op dat moment ervaart.

Hoe laat eet je?
Hiermee kun je bijvoorbeeld achterhalen of je een onregelmatig eetpatroon hebt. Misschien krijg je daardoor hongergevoelens op 'onhandige' tijdstippen waardoor je gaat snoepen.

Wat eet?
Hieraan kun je zien welke voedingsmiddelen er vaak worden gegeten en hoeveel. Misschien is je voedselkeuze wel goed is, maar eet je te veel. Of het blijkt dat je juist weinig gezonde producten kiest maar wel veel snoep.

Waar eet je?
Moet je bijvoorbeeld zodra je op de bank zit voor de televisie altijd iets te eten hebben?

Met wie eet je?
Eet je veel wanneer je alleen bent of juist als er bezoek is?

Waarom eet je?
Welke gevoelens ervaar je als je wel of niet eet? Eet je bijvoorbeeld juist veel als je je verveelt?

Een eetverslag is belangrijk: pas wanneer je je eigen eetpatroon kent, kun je eraan werken om het ten goede te veranderen.


Eetdagboek bijhouden bij emotie-eten
Heb je last van eetbuien dan kan het helpen om vóór dat je iets wilt gaan eten je eetdagboek in te vullen. Het vooraf schrijven kan het automatisme doorbreken. Als je eerst moet nadenken over wat je van plan bent te gaan eten en je moet het ook nog opschrijven dan is het moeilijker om in de roes te verwdwijnen. Je wordt je weer bewust van wat je aan het doen was. En dat geeft je de mogelijkheid om iets te veranderen. Lukt het niet van te voren, probeer het dan in ieder geval kort daarna.
(bron: Eetstoornissen, Bisschop Boele, David, 2005)

En hoeveel beweeg je eigenlijk?
Het bijhouden van je dagelijkse beweging kan stimuleren om meer te gaan bewegen. Heb je een stappenteller? Noteer dan elke dag het aantal stappen dat je zet. Zet je 10.000 stappen per dag?

Hulp nodig? Ik help je graag verder. Neem vrijblijvend contact met mij op.


Welk inzicht heeft het bijhouden van een dagboek jou gegeven? Vertel het in een reactie hieronder. Ik ben benieuwd naar jouw ervaring!
Inkopen doen, hoe kun je de verleiding weerstaan?

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gedrag ·
Tags: Inkopenwinkelenboodschappenverleiding

Boodschappen

Boodschappen doen we wekelijks. We komen dus elke week in de verleiding om allerlei voedingsmiddelen te kopen die lekker zijn maar niet erg gezond. De supermarkten liggen vol met voedingsmiddelen, de keus is enorm. Het is niet altijd even makkelijk om een goede gezonde keus te maken.

Hoe kun je de verleiding weerstaan?

1. Winkel met een lijstje
Doe de boodschappen met een boodschappenlijstje en houd je daar ook aan. Wanneer je iets verleidelijks in de winkel tegenkomt en het staat niet op je boodschappenlijstje, kun je het makkelijker laten liggen.

2. Ga op het juiste tijdstip
Doe geen boodschappen met een lege maag. Dit leidt gemakkelijker tot de aankoop van allerlei snoepgoed dan wanneer je winkelt met een volle maag.

3. Winkel met een mandje
Iets vergeten of niet veel nodig? Neem dan in de supermarkt een mandje in plaats van een wagentje. Je koopt dan minder, al is het alleen al omdat je alles moet dragen.

4. Ga op de fiets of lopend
Ook wanneer je met de fiets of lopend boodschappen doet, zal je minder in de verleiding komen om meer mee te nemen dan wanneer je met de auto gaat. En je komt gelijk aan je dagelijkse beweging!

5. Neem gepast geld mee
Neem gepast geld mee. Je kunt dan niet meer kopen dan je van plan was.

6. Sla het snoepvak over
Loop met een grote boog om het snoepvak heen. Gewoon voorbij lopen, dan kom je ook niet in de verleiding om toch iets in je karretje te gooien. Wil je jezelf belonen? Koop dan bijv. een leuk tijdschrift of een lekkere douchegel, dat is veel beter voor de lijn.

7. Winkel mindful
Stop voor en tijdens het winkelen. Vraag jezelf, voor je iets in je winkelwagen legt, af of je dit echt wilt of nodig hebt. Kies bewust.

8. Wat er niet is, kun je niet opeten
Koop zo min mogelijk hapklaar voedsel zoals koekjes, snacks en pinda’s. Iets wat er niet is, kun je ook niet opeten!

9. De visite komt voor jou
Koekjes en chips voor als er (onverwacht) visite komt...De visite komt voor jou! Niet voor het eten. Haal je toch iets in huis voor anderen, kies dan die dingen die je zelf niet lust, koop ze in de kleinste verpakking (op = op) en berg het vervolgens op een plaats op waar je het niet telkens tegenkomt.

Veel succes!

Wat doe jij om de verleiding te weerstaan? Vertel het in een reactie hieronder.
Wat voor type eter ben jij?

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gedrag ·
Tags: EmotieetenlijngerichtexterngerichtetenVoordat je iets aan je eetgedrag kunt veranderen is het belangrijk om inzicht te krijgen in jouw eetgedrag. Ben jij iemand die gaat eten als je boos of verdrietig bent? Of ga je elk jaar weer op een streng dieet vlak voor je op vakantie gaat en denk je in termen van goed en slecht eten? Of ben jij juist het type dat zich niet kan inhouden als je lang de bakker loopt?

In het boek Afvallen op maat van Tatjana van Strien worden 3 eettypes onderscheiden: de emotie-eter, de externe eter en de lijngerichte eter.


Emotionele eter
Emotionele eters hebben vaak moeite met het herkennen van honger- en verzadigingsgevoelens in combinatie met emoties. Bij de meeste mensen verdwijnt de behoefte aan eten bij angst, stress en spanningen. Maar bij emotionele eters is het juist andersom, je krijgt behoefte aan eten bij angst of stress. Het hongergevoel dat je hebt is dus eigenlijk geen ‘maaghonger’ maar ‘harthonger’.

Bewustwording is een eerste stap om te werken aan emotie-eten. Een eetdagboek is hierbij een onmisbaar hulpmiddel.


Lijngerichte eter
Een lijngerichte eter is altijd bezig rekening te houden met zijn of haar gewicht. Ze verdelen hun voedsel in ‘toegestaan’ en ‘verboden’ of ‘goed’ en ‘slecht’ eten. Dit lijngedrag begint vaak al in de puberteit. Mensen die lijnen kunnen vaak last krijgen van eetbuien. Het zelf opgelegde, niet mogen eten van bepaalde voedingsmiddelen kan een aanleiding zijn van zo’n eetbui. Je dag is toch al verpest na dat ene koekje…

Bewustwording is ook hier de eerste stap en daarnaast kan ook meer kennis over voeding en gezond afvallen ondersteuning bieden.


Externe eter
Externe eters krijgen vooral behoefte aan eten als er voedsel of voedselprikkels in de buurt zijn. Ze kunnen moeilijk onderscheid maken tussen honger, trek en verzadiging. Bij sociale gelegenheden heeft de externe eter het moeilijk en zal vaak meer eten dan de bedoeling was. Het zijn vaak mensen die erg op de buitenwereld gericht zijn en gevoelig zijn voor signalen van anderen. Ze hebben vaak de voorkeur voor zoet eten.

Voor de externe eter is het belangrijk om te leren met deze prikkels om te gaan, een dieet zal anders nooit slagen.

Combinatie
Meestal is het niet zo dat je in één van de 3 ‘hokjes’ past. Bij de meeste mensen is het een combinatie van meerdere types. Je bent bijv. een emotionele eter die lijngedrag vertoont of je reageert ook op externe prikkels.

Wil je graag meer inzicht in je eetgedrag? Ik help je graag verder.
Neem vrijblijvend contact met mij op.


Wat voor type eter ben jij? Vertel het in een reactie hieronder.
Waarom eten we bij emoties?

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gedrag ·
Tags: EmotieetenaangeleerdritueelHoe komt het dat we gaan eten om onszelf te troosten?
Waarom geeft eten ons een goed gevoel?
Hoe normaal is het dat we gaan eten als reactie op stress?
Eigenlijk is het best logisch dat we dat we gaan eten als we ons rot voelen of juist heel blij zijn. Er zijn psychologisch en lichamelijk namelijk genoeg redenen die verklaren dat het best normaal is. Ik heb er een paar op een rij gezet. Welke herken jij bij jezelf?


Aangeleerd gedrag
Eten tegen stress is ons aangeleerd; voeden is bijvoorbeeld een methode om de baby stil te krijgen (ook de speen werkt op die manier) en later zorgt ook het koekje ervoor dat de kleuter wordt getroost als hij is gevallen.

Eten wordt ook vaak gezien als familietijd, tijd om samen door te brengen. Maar ook als we iets te vieren hebben staat eten vaak centraal. En als we bepaalde relaties willen versterken, hoe doen we dat dan? Inderdaad, met eten…


Aangeleerde emoties
Sommig voedsel koppelen we verstandelijk aan een bepaald gevoel. Dit gevoel hebben we overgenomen uit bijvoorbeeld een (tv) advertentie of gehoord van iemand. Welke emoties komen er bij jou op als je denkt aan chocolade? Blij, geluk, schuld, boosheid? Uit welke reclame heb je dat? Van wie heb je dat?

Ook koppelen we voedsel met een hoog suiker- en vetgehalte vaak aan troostgevoelens. Troostrijk voedsel is bijvoorbeeld: aardappelpuree, chips of macaroni met kaas. We associëren dit voedsel vaak met onze kinderjaren.

Fysiologisch
Chocolade bijvoorbeeld verhoogt bepaalde stoffen (o.a. serotonine) in ons lichaam waardoor je je prettig gaat voelen.

Ritueel
Eten is een ritueel. Het is vertrouwd en voorspelbaar. Eten kan daardoor je aandacht even afleiden van datgene waar je mee zit. Het geeft je even zekerheid bij onzekerheid.

Helaas is het troostende effect maar tijdelijk en werkt het alleen op de korte termijn. Eten kan je even tot op zekere hoogte een goed gevoel geven. Maar zodra je te veel gaat eten verandert dat prettige gevoel in een onprettig gevoel.


Wil je leren om beter om te gaan met emoties en eten?
Ik help je graag verder. Neem vrijblijvend contact met mij op.
Ben jij een emotie-eter?

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gedrag ·
Tags: Emotieeteneetprobleemstresstroost

Chocolade

Ik ben verdrietig, ik eet.
Ik ben geïrriteerd door mijn moeder, ik eet.
Ik frustreer mezelf, ik eet.
Ik ben blij met mijn nieuwe appartement, ik eet.
Melanie

uit Vijftig manieren om jezelf te troosten zonder eten van Susan Albers.

Herkenbaar?

Veel eetproblemen hebben eigenlijk helemaal niets met eten te maken. Het is vaak een manier om jezelf te troosten, beter te voelen of niet te voelen. De normale reactie op stress of onrust is dat je geen zin meer hebt in eten. Door spanning/ stress stopt de maag met samentrekken en gaat je bloedsuiker omhoog waardoor je een vol gevoel krijgt.

Waarom ga je dan toch eten als je gestresst bent?
Volgens de psychosomatische theorie heeft dat te maken met het niet geleerd hebben van een onderscheid te maken tussen een echte hongerprikkel en onaangename prikkels in de maagstreek en ingewanden die door stress worden veroorzaakt. Dit wordt ook wel gevoelsblindheid genoemd. Je kunt dan moeilijk bij je gevoelens komen. Het gevolg kan zijn dat je (te veel) gaat eten, dat tot overgewicht kan leiden.
Overgewicht zorgt vaak voor onprettige gevoelens dat weer tot eten leidt.


Troost jij jezelf met eten? Kijk eens naar de volgende uitspraken:

 • Als ik me boos voel, heb ik zin om iets te eten.

 • Als ik me zenuwachtig voel, ik heb zin om iets te eten.

 • Als ik me moe voel, heb ik zin om iets te eten.

 • Ik vind het lastig om mijn gevoel onder woorden te brengen.

 • Ik voel het niet wanneer ik honger heb.

 • Ik ervaar een emotie als honger.

 • Als ik eet voel ik me even voldaan.

 • Als ik eet heb ik even geen last van negatieve emoties.

 • Als ik me verveel ga ik eten.

 • Op iets kauwen geeft een goed gevoel.

 • Ik zoek vaak naar eten, maar ik vind niets dat me voldoening geeft.

 • Ik eet dingen die ik niet lekker vind als ik maar kan eten...

 • Ik eet gedachtenloos.

 • Mijn gewicht schommelt.


Als jij eten als troost gebruikt zul je waarschijnlijk veel van deze uitspraken herkennen.

Bronnen:
Uit de ban van emotie-eten, Joanna Kortink en Greta Noordenbos
Afvallen op maat, Tatjana van Strien

Wil je hier iets aan veranderen? Kijk dan eens naar de mogelijkheden op mijn website.
Wil je meer informatie dan kun je ook telefonisch of via de e-mail contact met mij opnemen.

Wil je begeleiding op het gebied van emotie-eten dan kan ik je begeleiden bij het weer terugkrijgen van een gezonde relatie met eten. We richten ons dan niet op wat je eet, maar op waarom je eet. We gaan kijken naar wat jouw onderliggende gedachten zijn over eten,
over jezelf en over je gevoel. Want dat bepaald voor een belangrijk deel wat je eet, en hoeveel je eet.


Wil je graag afvallen en heb je hulp nodig? Ik help je graag verder.
Neem vrijblijvend  contact met mij op.
Gedragsverandering? Train je brein!

Slim & gezond afvallen, zonder dieet, met blijvend resultaat
Gepubliceerd door in Gedrag ·
Tags: Gedraggedragsveranderingbreinhersenen

Hersenen

Vroeger dacht men dat als je hersenen eenmaal gevormd waren deze bijna niet meer konden veranderen. Dus je persoonlijkheid, intelligentie en gedrag, zo ben je geboren, je bent nu eenmaal zo.

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat dit een misverstand is. Je hersenen blijken voortdurend te veranderen, en passen zich aan de omstandigheden aan. Hersenen zijn plastisch, ze hebben het vermogen om te veranderen door nieuwe informatie te verwerven.

Ook zijn de hersenen in staat tot vernieuwing. Dat betekent dat er steeds nieuwe verbindingen tussen hersencellen kunnen worden gemaakt en dat er nieuwe  hersencellen kunnen worden gevormd. Ook op oudere leeftijd!


Verbindingen
De verbindingen tussen hersencellen zorgen ervoor dat je iets nieuws kunt leren. Door te oefenen en veel te herhalen worden de verbindingen dikker en sneller. Hoe dikker en sneller de verbinding is, hoe gemakkelijker iets gaat. Het kost steeds minder energie en gaat op een gegeven moment automatisch.

Onder invloed van bepaalde prikkels kun je dus, tot een bepaalde hoogte, de structuur en de functie (gedrag, vaardigheden/intelligentie en persoonlijkheid) van je hersenen veranderen. Dit kan door iets te doen, aan iets te denken of door je iets voor te stellen (visualiseren).


Vaak iets doen
Als je een bepaalde handeling vaak achter elkaar herhaald (doen, denken of visualiseren), groeit het aantal verbindingen in je hersenen. Dit kan positief zijn maar ook negatief. De kracht van verbeelding is bijv. een methode die vaak postief wordt toegepast bij (top)sporters. Maar kan ook negatief uitpakken door je steeds in te beelden hoe iets fout kan
gaan.  


Herhalen, herhalen...
Er zijn ook verbindingen die na verloop van tijd verdwijnen omdat ze weinig worden gebruikt. Sommige structuren blijven echter altijd bestaan. Heb je bijv. eenmaal goed leren fietsen dan verleer je dat nooit meer, ook al fiets je jaren niet. Maar heb je 3 weken pianoles gehad dan moet je na een bepaalde tijd weer helemaal opnieuw beginnen. Langdurig en veel herhalen is dus belangrijk om iets nieuws te leren. Dus ook bij veranderen van bepaald gedrag.

Kortom, doordat je hersenen nieuwe verbindingen kunnen maken en versterken, en ongebruikte verbindingen kan opruimen, kun je je ongewenste gedrag veranderen door het gewenste nieuwe gedrag veel te oefenen en te herhalen én het ongewenste gedrag (bijna) niet meer toe te passen.


Train je brain door:
• Regelmatig te bewegen
• Nieuwe uitdagingen
• Bewuste aandacht
• Herhaling, herhaling, herhaling…..
• Een goede nachtrust
• Voldoende ontspanning


Bronnen:
http://www.exo.science.ru.nl/bronnen/biologie/hersenplasticiteit.html
http://www.stichtingiton.nl/eigenbestanden/files/ArtikelNeuraleplasticiteit.pdf
http://www.ernomijland.com/docs/hersenplasticiteitenleren.htm


Wil je leren je eetgedrag te veranderen? Ik help je graag verder.
Neem vrijblijvend contact met mij op.
© 2017 Vivolé

Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu